Rent vand - Verdo

Vi bruger omkring 20 tons gift i vores haver. Hvert år. Vi spreder gift i kampen mod ukrudt og skadedyr, men det er vores grundvand, der lider det største nederlag. Én dråbe sprøjtegift i grundvandet er nemlig nok til at gøre 10 millioner liter drikkevand ubrugeligt.

Vi spreder gift på fliserne for at slippe af med ukrudtet i fugerne. Vi lægger gift ud for at slå myrerne ihjel. Og vi sprøjter gift på græsplænen for at nedbryde mos. Men vi rammer også ved siden af. Sprøjtegift fra haven trænger ned i vores grundvand og forurener det. Faktisk kender vi slet ikke til alle effekterne af de sprøjtegifte, som er på markedet i dag. For at være på den sikre side bør vi undgå at bruge den. Alene i 2018 afslørede test af 250 vandboringer, at der var alt for mange sprøjtegiftrester – pesticider − i vores grundvand.

Giftfri have

Derfor støtter Verdo projektet Giftfri Have, som Danmarks Naturfredningsforening og Landsforeningen Praktisk Økologi står bag. I al sin enkelthed går det ud på at droppe sprøjtemidlerne og derigennem bidrage til et renere grundvand. Er din have giftfri, synes vi, du skal registrere den på Giftfri Haves hjemmeside – og spred endelig det gode budskab til naboen. Det gælder selvfølgelig også, selvom du ikke bor i Randers.

Min have er giftfri - registrér den her

PS: Vi har naturligvis tilmeldt de knap 38.000 m2 have-arealer, vi selv råder over.

18.000 DANSKE HAVER ER ALLEREDE TILMELDT GIFTFRI HAVE. DET ER MERE END 99.000.000 MIO. M2 TILSAMMEN.


FN 17 verdensmål

Det er ikke for sjov, at rent vand er med på listen over FN’s 17 verdensmål. Vand er nemlig en mangelvare flere steder i verden, og vi skal snart gøre noget, hvis vi vil bekæmpe udviklingen. Not in my backyard, tænker du måske. Men jo – kampen begynder netop i din baghave.

Tre smutveje til en giftfri (Bag-) have:

  1. Bekæmp ukrudtet med kogende vand – på den måde fordamper planten sig ihjel.
  2. Slå græsset 1-2 gange om ugen og efterlad det afklippede græs til regnormene - dine helt egne undercover-agenter, som arbejder for en sund jordbund i din have.
  3. Fjern mos i græsplænen med en rive og undlad at klippe græsset kortere end fem cm. 

Læs, hvilke sprøjtegifte du skal droppe i haven

Lyst til mere viden om sprøjtegift, og hvordan du kan bidrage til et renere grundvand? Så download denne gode folder fra vores venner i Danske Vandværker.Skriv en besked og vi vender tilbage til dig inden for 1-2 hverdage.

*
*
*
Læg en besked

Der er planlagte forstyrrelser.

Der er i øjeblikket akutte forstyrrelser.

Der er normaldrift.

Overblik Overblik